Noen trenger å besøke biblioteket mer

Halla! Lenge siden jeg skrev noe her nå as. Faen.

Men, jeg kom akkurat over et debattinnlegg fra FpU (hvor hovedsakene på nettsiden nå er noe så viktig som "Flytt eksamen før russetiden" og "Stram inn trygdene", skikkelig revolusjonerende tanker og idéer om hva som er feil i samfunnet i dag, altså), hvor et sentralstyremedlem og et varasentralstyremedlem forteller om hvor kjipt det er at de ikke får betale for å bruke bibliotekene der de bor.

Ja, det er vel ikke helt det de klager over, og det er vel egentlig ikke klaging heller. Men de mener at man skal privatisere bibliotekene, fordi de mener at man skal betale for de bøkene man leser. Her i landet skal det ikke være noe som helst som er gratis.

Grunnen til at jeg reagerer på dette debattinnlegget er ikke det at jeg er verdens største forkjemper for biblioteker. Men,  jeg vil at folk som meg, som ikke har så alt for mye til overs etter å ha betalt husleie og kjøpt mat, skal ha mulighet til å benytte seg av fine og bra ting, uansett hvor mye noen andre kunne tjent på det, dersom det ble privatisert.

Som en avsluttning til innlegget legger jeg ved en liten liste over skikkelig bra ting vi har i Norge i dag som også kan avskaffes med FpU sin retorikk ("Jeg bruker det ikke så jeg vil ikke betale for det", "Det finnes modeller som viser at det kan fungere å avskaffe det" og "Gratis [ hva som helst ] er ingen menneskerett"): Parker, kollektivtrafikk, frikort for helsetjenester, momsfritak til kulturtiltak som The Gathering og kino, gratis vgs og høyere utdanning, gratisskolebøker på vgs, Statens lånekasse for utdanning, offentlig sponset feiring av 17. mai, støtte til ulike organisasjoner og ungdomsklubber. Så kan vi flytte bomringene fra veiene og inn i parkene, skolegangene og 17. mai-togene, for å kjøre bil fra Alta til Oslo uten å betale for seg er en menneskerett. Eller hva, FpU?

2 kommentarer

Frode Haugstvedt Henriksen

22.08.2011 kl.23:52

Jeg tror både du og FpU-gutta bommer på noe sentralt her. Det er ingenting av det du nevner som er gratis, alt betales av fellesskapet gjennom skatteseddelen. Gratis "hva som helst" (muligens med unntak av vann), er så definitivt ingen menneskerett. Det er heller ikke "gratis" å fjerne bompenger, for gjennom å fjerne bompenger/rushtidsavgift/veiavgift, så tar du på sett og vis penger fra fellesskapet og deler dem ut til de som har bil. Spørsmålet er bare hva som skal være "gratis"; å kjøre bil eller å gå på biblioteket. Der er vi nok enige om at det bør være biblioteket.

Navid

26.09.2011 kl.00:50

Fortsett med dette dude. Skriving er virkelig din ting. har du testet ut å audio eller video blogge ?

Skriv en ny kommentar

hits